Vrajitoarea Irina - Tarot

Istoria Cartilor de Tarot

Ce semnificatie are TAROTUL?

Tarotul cuprinde 78 de carti. 22 de carti sunt Arcana Majora (atuurile), adica Indragostitul, Nebunul, Papa si Lumea, etc. 
Celelalte 56 de carti formeaza Arcana Minora impartita in cate 14 carti pentru fiecare dintre cele 4 culori. Culorile sunt caro, trefla, cupa si pica. Semnificatia traditionala a cartilor este aceeasi indiferent de tipul de Tarot folosit. Imaginatia si limbajul asociat fiecaruia determina particularitatea lor . De exemplu: multi considera ca Tarotul Renascentist este in mod special favorabil intrebarilor despre dragoste, putere si ratiune.
 
Pozitia Inversata 
ghicit in carti , ghicitul in carti 
Aproape jumatate dintre carti atunci cand sunt impartite apar in pozitie inversata, ceea ce inseamna ca neaga sau modifica sensul lor. De exemplu: Moartea in pozitie dreapta inseamna "schimbare" dar inversata reprezinta "stagnare".
 
Fiecare pachet de carti este divizat in doua parti. Arcana majora (arcane: termen latin pentru secret) este compusa din 22 de carti care reprezinta mesaje simbolice, elemente in universul psihic si experientele pe care le vom aduna in calatoriile spirituale. 
Arcana Majora include toate cartile indeobste aociate cu Tarotul, fiecare numerotata cu un numar roman. 
In continuare sunt prezentate descrierile generale ale semnificatiei fiecarei carti:
 
carti de tarot
0. Nebunul - Alegerile, noile drumuri, naivitatea 
I. Magicianul - Creativitatea, puterea personala, deceptia, tehnologia 
II. Preoteasa - Influentele subconstientului, spiritualitatea, intuitia 
III. Imparateasa - Bunastarea materiala, fertilitatea, maternitatea 
IV. Imparatul - Liderul, paternitatea 
V. Preotul - Regulile conventionale 
VI. Indragostitii - Relatiile, alegerile in dragoste 
VII. Carul - Ratiunea care domina emotiile, calatoriile, directiile noi 
VIII. Forta - Dragoste peste ura, hotarare, caracter 
IX. Eremitul - Intelepciune, cautarea sufletului, introvertirea 
X. Roata - Eparhia vietii, destinul bun sau rau 
XI. Justitia - Echilibrul sufletesc, aspecte legale 
XII. Spanzuratul - Renuntarea la marile puteri, intreruperile 
XIII. Moartea - Schimbare, transformare, regenerare 
XIV. Temperanta - Intelegere, organizare, rabdare, echilibru 
XV. Diavolul - Tentatia, inrobirea materiala, obligatia 
XVI. Turnul - Renuntarea la egoism, dezintegrarea completa si/sau renasterea 
XVII. Steaua - Sanatate, credinta, incurajarea 
XVIII. Luna - Tradarea, pericolele neasteptate, probleme spirituale, misterul, ocultismul 
XIX. Soarele - Realizare, libertate, uniune, nasterea unui copil sau a unor noi idei 
XX. Judecata - Luminarea spirituala, deciziile, adevarul 
XXI. Lumea - Succes pe toate planurile
ghicit in carti , ghicitul in carti
 
Arcana minora contine celelalte 56 de carti - cate 14 pentru fiecare culoare ca in orice alt joc de carti obisnuit. Aceste culori sunt etichetate diferit in functie de pachetul de carti, dar de obicei sunt Trefla (foc, pasiune, creativitate), Pica (aer, intelect, comunicare), Cupa (apa, emotii, realtii, intuitie) and Caro (pamant, bani, domeniul material).
 
Fiecare culoare contine cartile numerotate de la As pana la zece la care se adauga Valetul, Cavalerul, Regina si Regele, existand cateva moduri diferite de a interpreta cartile minore daca ele apar in interpretare. Un mod de interpretare este de a vedea daca ele reprezinta stadii in dezvoltarea personala prin prisma elementului si expresiei cartii. 
 
Ierarhia cartilor are urmatoarea semnificatie: 
As - Incepatorii, sosirea unor lucruri noi si diferite 
2 - Alegeri, decizii 
3 - Organizare, pregatire 
4 - Securitate, sprijin 
5 - Provocari, flexibilitate 
6 - Intelegerea obiceiurilor si ciclurilor 
7 - Individualitate, autodescoperire 
8 - A aduna idei, realizare, dezvoltare 
9 - Crestere, maturizare 
10 - Satisfactie, expresia finala 
Valetul - A-si incerca norocul, a risca 
Cavalerul - Directia, forta 
Regina - Intelept, calificat, destept 
Regele - Sfarsitul, abilitatea si capacitatea de a merge mai departe
 

ISTORIA TAROTULUI

Primele carti dateaza din 1392 si din acestea au mai ramas un numar de 17. Se crede ca au fost pictate de catre Jacquemin Gringomeur pentru regele Frantei, Charles al 6-lea, dar este posibil ca ele sa nu fie atat de vechi si de fapt sa fie vorba despre "Tarotul venetian" de la mijlocul secolului al 15-lea. Cele mai vechi carti care au supravietuit integral au fost cele pictate de un artist italian, pe numele sau Bonifacio Bembo, in 1422. Acest Tarot mai este cunoscut sub denumirea de Visconti dupa numele de familie al celui care le-a comandat, ducele de Milan.
 
Tarotul modern standard contine 78 de carti impartite in 2 sectiuni: 22 de carti pentru Arcana majora (arhetipurile Tarotului, ca Indragostitul, Moartea si Judecata) si 56 de carti in Arcana minora (cele 4 culori pentru 14 carti adunate in carti numerotate de la 1 la 10 precum si cele 4 "figuri"). Aceasta structura este o derivatie de la Tarotul venetian sau piemontez dar taroturile vechi au cunoscut diverse forme si un numar variat de carti. 
 
Exemplele de carti de Tarot vechi includ: 
- tarotul venetian (cunoscut ca Tarotul Lombard) care are aceeasi structura ca tarotul modern; 
- tarotul lui Mantegna, care consta in 5 serii de cate 10 carti fiecare; 
- tarotul din Bologna, care difera fata de structura standard, pentru ca nu are figuri in arcane minora (deci 62 de carti in total) si se crede in mod eronat probabil, ca a fost inventat de Francois Fibbia, print de Pisa; 
- minchiate de Florenta, un pachet cu 98 de carti care include 78 de carti standard completate cu 20 de carti majore, reprezentand cele 12 semne ale zodiacului, 4 elemente naturale: foc, apa, aer si pamant si 4 virtuti cardinale: speranta, prudenta, credinta si caritatea; totusi acestea sunt deseori considerate a fi intelepciunea/prudenta, echilibrul, curajul/forta si justitia.
 
Desi in prezent este evidenta existenta Tarotului inca inainte de secolul al 14-lea, multe dintre ideile ce sunt simbolizate de aceste carti sunt mult mai vechi. 
In timp ce carti cum sunt Scamatorul (Magul), Preotul, Diavolul si Ultima Judecata se incadreaza in contextul Europei Medievale, altele precum Preoteasa si Luna, apartin mai mult perioadei precrestine.
 
Initial, Tarotul a fost folosit mai mult ca un joc iar contemporanii nostri care joaca carti ar trebui sa stie de unde provine jocul de carti. In Italia moderna, mai exista inca un joc denumit "tarocchi" care se joaca cu arcana minora. Opiniile istoricilor difera, sustinandu-se fie ca jocul de carti a evoluat din Tarot fie invers. 
De-a lungul vremurilor, cartile de Tarot au fost folosite pentru a ghici viitorul, ceea ce reprezinta si principala aplicatie in prezent. In secolul al 15-lea, raspandirea Tarotului a fost limitata pentru ca erau desenate sau pictate manual dar odata ce noile tehnici de tiparire au fost puse in practica, Tarotul a devenit mai accesibil. Pana in secolul al 16-lea, o varianta de carti de tarot numita Tarotul Marsiliei a fost uzitata pe scara larga.
 

ASOCIERI

Cartile, in special cele 22 din arcane majora au puternice asocieri ezoterice. Acest aspect a inceput sa fie teoretizat si explorat in secolul al 18-lea, cartile fiind legate de multe domenii apartinand misticului cum ar fi cabala, alchimia, ritualurile magice si divinatia.
 
Ocultistul francez Eliphas Levi, a cercetat in secolul al 19-lea legatura dintre Tarot si Cabala. Cu toate ca si altii inaintea lui sugerasera aceasta legatura, el a lucrat la consolidarea relatiei si sistemul Cabala - Tarot a devenit principalul model pentru dezvoltarea si interpretarea Tarotului, fiind folosit in Traditia Mistica Apuseana.
 
Levi insusi a simtit ca Tarotul s-a nascut din invataturile Cabalei, dar cu toate acestea nu exista dovezi istorice in acest sens. 
Secolele 19 si 20 aduc o reinviere a studierii si punerii in practica a cunostintelor oculte, multe dintre asocierile dintre Tarot si alte sisteme mistice fiind dezvoltate si redefinite. Cel mai influent in acest sens a fost Ordinul Ermetic al Zorilor Aurii "The Hermetic Order of the Golden Dawn" sau societatea britanica Rosacroce fondata in 1888. Separat, membrii ordinului au produs doua dintre cele mai populare si influente carti de Tarot: "Rider-Waite" si "Thoth".
 
Arthur Edward Waite a fost un membru important al "Golden Dawn". In 1910, el a publicat "The Key of the Tarot" (Cheia Tarotului) in care a scris: "adevarul limbaj al Tarotului este symbolic, tarotul nu vorbeste nici o alta limba si nu ofera nici un alt semn." Sub conducerea lui, un alt membru, Pamela Coleman Smith a realizat designul cartilor cunoscute sub denumirea "Rider-Waite" (Rider a fost editorul lui Waite).
 
Un alt un membru al ordinului, Aleister Crowley, a desenat cartile denumite "Tarotul Thoth". Ele au fost desenate de catre Lady Frieda Harris. Aceste carti au fost realizate in perioada 1938-1943. Desi Crowley isi publicase studiile despre Tarot in "The Book of Thoth" (Cartea lui Thoth) in 1944, cartile de tarot propriu-zise nu au aparut pana in 1969, data la care atat designerul cat si creatorul erau morti. 
"Thoth" este in mitologia egipteana echivalentul lui Mercur de la romani si se crede ca ar fi fost inventatorul hieroglifelor.
 
Atat cartile din "Rider-Waite" cat si cele din "Thoth" sunt pline de simboluri ezoterice, combinand aspecte importante ale Tarotului timpuriu cu referinte cabaliste, astrologice si de alchimie.
 

TIPURI DE TAROT

Tarotul Oamenilor Pisica" (The Cat People Tarot) infatiseaza o imagine a tarilor indepartate, cutreierate de catre prototipuri mistice si companionii lor felinele. Aceste carti sunt un mijloc perfect de divinatie pentru visatori si idealisti si ofera marea sansa de a diviniza natura creatiei si a imaginatiei umane.
 
"Tarotul Haindl" (The Haindl Tarot) impleteste o suita de imagini reprezentand traditiile americane, Sfantul Graal, I Ching, Cabbala si Runele norvegiene si reprezinta o alegere pentru invatacei preocupati de misticism.
 
"Tarotul Renascentist" (The Renaissance Tarot) este un tarot modern cu simbolurile culese din anii eroicii si redate intr-un stil renascentist. Este o excelenta alegere pentru a cerceta problemele legate de pasiune, autoritate si modul in care actioneaza gandirea umana.
 
"Tarotul Rusesc" din Saint Petersburg este rezultatul muncii lui Yuri Shakov. Acest pachet de carti reprezinta o capodopera a picturii miniaturale rusesti - o piesa de arta rara. Imaginile generoase, intunecate conduc ele insele catre o interpretare mai stoica.
 
"Tarotul William Blake" (The William Blake Tarot) exploreaza viziunea mistica si artistica a renumitului pictor si poet englez. Printr-o interpretare generoasa concentrata pe sarcina creatiei, a constituit pentru mult timp alegerea pentru artisti, scriitori, muzicieni si ganditori.
 
"Tarotul Colman Smith" (The Colman Smith) este o reinventare moderna a clasicului tarot Rider Waite (Calaretul Alb), caruia i s-a infuzat prin desenul Pamelei Colman Smith, o linie moderna cu colori caracteristice epocii psihedelice.
 
"Tarotul Noului Paladin" (The New Palladini Tarot) a fost creat ca "o punte intre trecut si viitor", folosind elemente din arta medievala, egipteana si moderna. Este una dintre variantele cele mai populare pentru incepatorii in cititul Tarotului.
 
"Tarotul Calaretului Alb" (The Rider Waite Tarot) este un tarot clasic si cel mai raspandit pachet de carti cunoscut, bun pentru toate tipurile de divinatie. Este in special favorabil intrebarilor de natura mistica si problemelor care implica lumea in general.
 
"Tarotul Sola Busca" (The Sola Busca Tarot) este o reproducere infrumusetata cu culori a singurului pachet de carti gravat in metal cunoscut ca existent in sec. 15.
 

Preziceri in Cartile de Tarot

Cel mai important aspect pe care dorim sa-l aflam toti dar de care ne temem intr-o mai mare sau mai mica masura, il reprezinta VIITORUL! Problema viitorului a interesat intotdeanuna intr-o foarte mare masura pe fiecare din noi, fie ca este vorba doar de latura strict materiala, de cea sentimentala ori de cea aflata intr-o stransa relatie cu urmarirea unor idealuri si concepte abstracte.
A sti ce se va intampla in urmatoarea ora, an sau deceniu, evolutia din punct de vedere material sau sentimental, modul de depasire - daca este posibil, al unor obstacole care se vor ivi in viitor - iata doar cateva exemple de informatii care pot fi obtinute din ridicarea cartilor de Tarot.
 
Ce este TAROTUL? Istoria Tarotului se pierde in negurile timpului, Tarotul este o opera monumentala, singulara, simpla si puternica, la fel ca si arhitectura piramidelor deci durabila prin urmare. Tarotul rezolva orice problema, cartile vorbesc de la sine, facandu-te sa gandesti, inspirand, armonizand toate conceptiile posibile: opera de arta, poarta a spiritului uman, si in mod sigur unul din cele mai frumoase lucruri pe care ni le-a lasat antichitatea.
 
Toate religiile au pastrat amintirea Tarotului din vremuri imemoriale. Tarotul a fost atribuit de catre evrei lui Enoh, al saptelea invatator dupa Adam; lui Hermes Trismegitos - de catre Egipteni; lui Cadmos intemeietor al orasului Sfant - de catre greci. El era rezumatul simbolic al traditiei primitive numita Kabbala, dupa cuvantul evreiesc echivalent cu "traditie".
 
Aceasta stiinta ezoterica ofera o precizie analitica a Figurilor si Numelor sale, este instrumentul de divinatie cel mai perfect, care poate fi intrebuintat cu totala incredere. Intr-adevar oracolul acestor carti este intotdeauna foarte precis, arcanele releva intotdeauna lucruri ascunse si dau consultantilor cele mai intelepte povete. Tarotul este un sistem divinatoriu si initiatic compus din 78 de figuri simbolice. Multi initiati si ezoteristi sustin ca aceasta cifra, 78, este de data relativ recenta. De exemplu Tarotul lui Oscar Wirth nu are decat 22 de carti (arcanele majore). Fiecare carte, fiecare arcana cum sunt ele denumite in Tarot, reprezinta o figura simbolica si fiecare aceasta imagine reprezinta un suport de meditatie, o fateta esentiala a jocului cosmic al fluxului devenirii universale.
 
Cunoasterea acestor simboluri permite intelegerea si interpretarea directa a arcanelor care cuprind toate aspectele subtile ce ne pot influenta fiinta la un moment dat. De altfel in simbolismul Tarotului gasim unite toate traditiile spirituale autentice din orient si occident. Disponibilitatea lui este infinita, el raspunde intotdeauna la intrebari. Exercitiul este considerat ca un act gratuit, ca o figura libera sau ca o ofranda adusa fortelor invizibile, este foarte relevant.
 
Tarotul este un Receptacul de energie subtila. Filozofii spun ca raspunsul se afla deja in intrebare, iar o intrebare precisa aduce solutii clare. Daca veti participa la o sedinta de Tarot puteti sa va formulati o intrebare chiar in gand. Veti fi mirat sa vedeti cat de exact raspunde Tarotul intrebarii neformulate verbal. 
El este o stiinta ezoterica care merita sa fie consultata in orice imprejurare.
s

Mă găsiți la: 0721 166 364  FB: irina.primavera.94